Interview med en ung fra MyWay

girl, young, lifestyle-1026246.jpg

”Så kom jeg i kontakt med MyWay, hvilket er den bedste beslutning, jeg har taget, nogensinde.”

 

19-årige Anne havde i en længere periode haft det rigtig svært psykisk, og det stod så skidt til, at hun endte med at opsøge sin læge, som henviste hende til MyWay – et terapiforløb designet til de såkaldte ‘gråzoneunge’; de er for raske til at få hjælp i psykiatrien, men de for udfordrede til at fastholde uddannelse og job. Anne fulgte MyWay-forløbet fra marts til juni 2020. I dag siger hun, at det er den bedste beslutning hun har taget, nogensinde.

Da Anne startede på MyWay-forløbet, var hun sikker på, at hun ikke skulle deltage i de gruppesamtaler, som ellers var en fast del af forløbet. Det ville være alt for angstprovokerende og grænseoverskridende for hende. Men efter nogle gode samtaler med underviserne på forløbet, Tine Kolind-Bille og Trude Lindtveit Frøystad, endte Anne alligevel med at deltage i gruppeterapien.

Hvad er MyWay? 

MyWay er et 16-ugers terapiforløb, som er designet til unge mellem 15 og 25 år, der ikke har muligheder for at få hjælp via andre indsatser – de såkaldte gråzoneunge. I forløbet indgår individuel terapi, gruppemøder og mentorstøtte. MyWay-metoden er inspireret af terapiformen ACT (Acceptance and Commitment Therapy). MyWay startede ud som et fireårigt metodeudviklingsprojekt i Randers Kommune, men er nu forankret som en fast indsats, fordi det viste sig at være en succes. 

”Her finder jeg det faktisk meget trygt, det var alt andet end jeg havde forestillet mig. Man sidder med en gruppe mennesker, der kan sætte sig ind i de følelser, man selv sidder med,” fortæller Anne og pointerer, at det var en tryg arena at åbne sig op i, hvor deltagerne kunne spejle sig i og rådgive hinanden.

“Jeg har fået den glade mig igen” 

Anne har fået meget ud af at deltage på MyWay-forløbet – blandet andet fordi, det har givet hende redskaber til at passe på sig selv og komme på rette spor igen, når det hele sommetider kan flyde over.

”De redskaber man får fra MyWay er noget man vil huske resten af livet. Og jeg vil altid huske hvordan jeg skal bruge Rådgiveren, give mig selv selvomsorg og holde Mig-dage,” siger hun og fortsætter, ”det er noget jeg har været rigtig dårlig til og flygtet fra de svære ting. Nu har jeg lært at være i det og finde vejen ud uden at flygte. Jeg har fået den glade mig igen.”

Mod, styrke og selvtillid

Med sig fra sit forløb i MyWay har Anne fået vigtige egenskaber som Mod, Styrke og Selvtillid. 
Hun har lært at sige nej, når der er noget hun ikke vil, hun har fundet nyvunden energi til at gennemføre gymnasiet, og nu er hun på en videregående uddannelse.

”Selvtilliden er det, der gør, at jeg kan de her ting. Jeg har aldrig troet på mig selv, men det lærte jeg under mit forløb, hvor jeg på den måde fandt styrken til at kæmpe for de ting jeg gerne vil og ikke vil!”

Læs mere: MyWay – mistrivsel i et helhedsperspektiv

Læs også