Kognitiv metode
Vælg kursustype
Vælg tema

- Du får et grundigt kendskab til teorier om motivation og forandring.
- Du får redskaber og teknikker til at komme uden om modstand, så du kan hjælpe de unge med at ændre uhensigtsmæssige vaner og lave positive livsforandringer.
- Du får redskaber til at ‘modstå ordnerrefleksen’ og i stedet hjælpe den unge til selv at blive afklaret omkring, hvad der er bedst for ham eller hende.
- Gennem træning bliver metoderne i den motiverende samtale så velkendte for dig, at du rutinemæssigt kan anvende dem i samtaler med unge og hermed gøre samarbejdet med den unge professionelt og konstruktivt.

Udbytte
- Du får viden om eksamensangst.
- Du får metoder og redskaber til at støtte eleverne; både individuelt og på kurser for flere elever/studerende.
- Du får kendskab til centrale begreber i den kognitive adfærdsterapeutiske tilgang og forståelse, som kurset er baseret på.
- Du får afprøvet alle de metoder og redskaber, der introduceres.
- Du får et konkret kursusforløb.

- Du får en forståelsesramme, der kan skabe overblik over den enkeltes problemstillinger samt danne rammen om en struktur i samtalen, der gør dit arbejde med unge mere kvalificeret og målrettet.
- Du bliver klædt bedre på til at støtte unge, der mistrives eller har psykiske problemer.
- Du får et indgående kendskab til, hvordan forskellige psykiske problemer som depression, angst og selvskadende adfærd viser sig, og hvordan du med konkrete teknikker og redskaber kan hjælpe unge med disse problemer.
- Du får redskaber til at arbejde med fastholdelse af frafaldstruede unge.
- Gennem træning bliver teknikkerne og redskaberne i den kognitive metode så velkendte for dig, at du rutinemæssigt vil kunne anvende dem i samtaler med de unge, du er i kontakt med.

- Du får indsigt i filosofien og centrale antagelser inden for kognitiv metode; herunder hvordan man øger fleksibiliteten i tænkningen.
- Du får en forståelsesramme, der kan skabe overblik over den enkeltes problemstillinger samt danne rammen om en struktur i samtalen, der gør dit arbejde med unge mere kvalificeret og målrettet.
- Du bliver klædt bedre på til at støtte unge, der mistrives eller er i risiko for at falde fra en uddannelse.
- Du får kendskab til den kognitive metodes teknikker og redskaber.
- Du får værktøjer til at optimere dine samtaler med unge, også når tiden er knap.

- Viden om KRAP generelt, om hvordan KRAP er opstået, og hvad man bruger KRAP til.
- En forståelse for KRAP som en professionel platform i arbejdet med udfordrede unge.
- En introduktion til de mest velkendte KRAP-skemaer med særlig fokus på at arbejde ud fra søjlemodellen
- Træning i at anvende udvalgte metoder direkte i arbejdet med den unge – eller i fx faglig sparring og dokumentation.
- Indsigt i, hvordan man kan koble KRAP med andre metoder og tilgange og viden om, hvordan I får KRAP implementeret på din arbejdsplads.

Udbytte
- Viden om hjernen, herunder særligt teenagehjernen og sårbarheder
- At kunne identificere sårbarheder hos unge og tilrettelægge et særligt læringsrum
- Viden om Den Kognitive Pyramide, Low-arousal tilgang og dialog-redskaber
- Anvendelse af MAPP: Model til Kortlægning af Adfærd og Pædagogisk Praksis
- Egen-hjerne-omsorg; anvendelse af selv-rettede neuropædagogiske strategier til dig i din rolle som fagperson
- At kunne afprøve strategier i dit arbejde her og nu i situationer med unge og ift. dig selv som fagperson

- Du får et grundigt kendskab til de mest udbredte former for angst blandt unge.
- Du får indsigt i, hvordan angst opstår, og hvad der vedligeholder den.
- Du får kendskab til centrale begreber i kognitiv behandling af angst, herunder hvordan man kan udfordre negative og bekymrende tanker.
- Du får kendskab til eksponering og adfærdseksperimenter.
- Du lærer, hvordan du opdager angsten, og hvordan du bedst støtter den angstramte.
- Du får afprøvet alle de metodiske færdigheder, redskaber og teknikker i praksis, som du præsenteres for.

- Du får grundlæggende viden om OCD og de forskellige symptomer på OCD, så du bliver bedre til at spotte tegnene.
- Du får viden om årsagerne til OCD, og hvad der vedligeholder den.
- Du får kendskab til de behandlingsmetoder, der er effektive i behandlingen af OCD.
- Du lærer, hvad du som fagprofessionel kan gøre, og hvad du helst ikke skal gøre.

- Du får opkvalificeret din viden om ungdomstiden, unge mennesker samt om unges automatiske tanker og reaktioner.
- Uddannelsesforløbet giver dig viden og inspiration til at skabe tillidsfulde relationer som et vigtigt udgangspunkt for coachende samtaler.
- Du bliver opøvet i at anvende opmærksom, lyttende, nærværende og relationsopbyggende kommunikation.
- Du bliver præsenteret for og træner forskellige coachende samtaleteknikker.
- Uddannelsesforløbet giver dig grundlæggende og letanvendelig viden om sensitivitet, introverte og ekstroverte personlighedstræk.
- Du kommer til at arbejde med øvelser om selvværd, selvforståelse, beslutningstagning samt øvelser, der kan hjælpe den unge til at finde ro i sig selv.
- Du får viden om unge med lavt selvværd, angst, stress, selvskade- og spiseproblematikker.
- Du får redskaber til at håndtere svære samtaler med tavse eller modvillige unge, unge i mistrivsel og unge med andre udfordringer.
- Uddannelsforløbet giver dig indsigt i din rolle som ungecoach. Du bliver bevidstgjort om bl.a. selvomsorg og kerneværdier.

- Du får grundlæggende viden, der styrker din forståelse af unge mennesker. Herunder biografisk udvikling, kognitiv udvikling, identitetsdannelse samt ydre påvirkninger fra skole og samfund.
- Du bliver bevidst om, hvordan du kan skabe gode rammer for coachende samtaler med unge. Herunder relevante overvejelser til brug før, under og efter samtalen.
- Kurset giver dig input til arbejdet med relationer og relationsopbygning som et vigtigt udgangspunkt for samtaler med unge.
- Kurset giver dig træning i empatisk, lyttende, ikkedømmende, reflekterende og ærlig kommunikation – både verbal og nonverbal kommunikation.
- Kurset giver dig inspiration til dine samtaler med unge, der er tavse, frustrerede, opgivende og med unge, der bekymrer sig eller overanalyserer.
- Du afprøver og lærer at afvikle forskellige coachingøvelser og tankehåndteringsøvelser. Øvelser der fx styrker unges selvforståelse, beslutningstagning og håndtering af udfordringer.
Artikler
Underviser-portræt: Grethe Lindbjerg
Vi mødte underviser Grethe Lindbjerg til en snak om den coachende samtale med unge, om forskellige ungetyper og former for mistrivsel samt om, hvordan man bibeholder sin egen gnist i arbejdet med de unge. 15 km syd for Kalundborg, nær…
Når mestringsstrategien bliver et jerngreb
Selvskadende adfærd blandt unge er desværre i stigning. Selvskaden er en måde at håndtere psykisk smerte på – og den har mange ansigter. Den kan komme til udtryk direkte – som eksempelvis via ’cutting’ – eller den kan være mere…
3 skarpe til Ida Kortbæk – underviser på KRAP-kurset
HVILKEN PSYKOLOGISK RETNING VOKSER KRAP UD AF? KRAP er en syntese af det, der virker, og derfor naturligvis også en syntese af mange forskellige psykologiske perspektiver. Det primære psykologiske afsæt for KRAP er dog den kognitive tradition, nærmere betegnet den…
Forandringsudsagnet er første skridt på vej mod fastholdelse
Vejledning af unge mennesker vil fra tid til anden involvere samtaler om fastholdelse i job eller på uddannelse. Den enkelte fraværssamtale kan være svær at få greb om, hvis ikke man har de rette værktøjer. Her kan Den Motiverende Samtale…
Man kan en masse på trods af sin dysleksi
af Mathias Randel Søndergaard “Man kan en masse på trods af sin dysleksi, og den må ikke gøres til mere, end den er.” Ifølge portalen Sundhed.dk har ca. 8 % af børn i skolealderen og unge i uddannelsessystemet diagnosen dysleksi…
Undervisning i krigstider
Hvordan tilrettelægger folkeskolelærere deres undervisning – samtidig med, at de tager højde for elevernes spørgsmål? Konflikten fylder i hjemmene Siden den russiske invasion af Ukraine begyndte torsdag den 24. februar 2022, har mediebilledet været heftigt præget af blodige forsider, sikkerhedspolitiske…
Opsamlingsarbejde ovenpå nedlukning
HviLket opsamlingsarbejde venter fagfolk ovenpå nedlukninger af folkeskolen? Af Mathias Randel Søndergaard I takt med coronaens indtog i samfundet, hvor restriktioner på baggrund af nedlukningerne var en fast del af hverdagen, blev unges trivsel fremhævet som en af udfordringerne ved…
Som kognitiv vejleder skal man modstå ‘ordner-refleksen’
Som vejleder skal du ikke være ekspert på, hvad der er bedst for den unge. Du skal forholde dig undersøgende og dermed støtte i den ønskede forandring I efteråret 2022 starter en ny årgang på Generators uddannelse til Kognitiv vejleder,…
TEMA: Eksamensangst – interview med Sanne Kjær, Afdelingsleder i Studenterrådgivningen
Sanne Kjær har stor faglig erfaring med angst og er medforfatter på bogen Eksamensangst. Bogen henvender sig til både elever/studerende og lærere samt vejledere og giver viden og konkrete redskaber til at håndtere eksamensangst. Sanne Kjær fortæller i dette interview…
Klemte køn – en snak om kønsbevidst pædagogik
Tekla Canger er underviser hos Generator. Hun er særligt optaget af de børn og unge, som føler sig ’klemt’ i en normativ og kønsstereotyp forestilling om, hvad det vil sige at være henholdsvis dreng og pige. I dette interview har…
Om digitale sexkrænkelser
Sociale medier udgør en stor del af vores kontaktflade i dag. Her har vi mulighed for at dele, like, kommentere og sende forskellige ting til hinanden. Det er der ikke noget galt i. Så længe at de ting, vi deler…
Om psykisk mistrivsel
Psykisk mistrivsel blandt unge er i vækst. Det er der desværre flere undersøgelser, der har peget på de sidste 5 år. Psykisk mistrivsel er et udtryk for, at den mentale sundhed ikke er i balance og kan ifølge Sundhedsstyrelsen forstås…