Hvordan håndterer vi seksuelle krænkelser?
– En temadag målrettet højskolerne

Hvert år deltager over 10.000 unge – de fleste i alderen 18-25 år – på et længere ophold på en folkehøjskole. Her træder de ind i et rum fyldt med fællesskab og traditioner og med fokus på det, der med inspiration fra N.F.S. Grundtvig er blevet kaldt folkelig dannelse. Her er ordet levende og frit, meninger brydes og synspunkter udveksles. Det kan gå heftigt for sig, men det sker på et grundlag af gensidig respekt – og altid med Højskolesangbogen inden for rækkevidde, så man kan mødes i fællesskab og sang.

Udover at bidrage til den folkelige dannelse er et højskoleophold også et socialt eksperiment. Der er fest, farver og kærlighed i luften, når så mange unge mennesker mødes og i en længere periode lever og bor sammen. Det håndterer langt de fleste meget fint, og de respekterer andres grænser. Men der er også nogen, der af forskellige årsager, trumfer deres vilje igennem og krænker andre. Og som ikke forstår, at nej betyder nej.

Alle højskoler er selvfølgelig interesserede i, at eleverne har et godt og trygt forløb. Så hvad gør man, når der sker krænkelser? Hvordan håndterer man dem på den mest hensigtsmæssige måde? Hvordan spiller krænkelser på højskoler sammen med den generelle #MeToo-debat? Det er det, som denne temadag sætter fokus på.

 

Du kan glæde dig til at høre følgende oplæg og indspark til debatten: 

Højskoler – fællesskab, åndelig dannelse og seksuelle krænkelser
v/Alberte Skriver og Rasmus Bo Sørensen

Som tidligere højskoleelever ønsker vi at bidrage med konkret erfaring i debatten om højskolernes håndtering af seksuelle krænkelser. Vi tror, højskolerne har de bedste intentioner, men ofte mangler forståelse for, hvordan unge håndterer det både eksperimenterende og rammesatte højskoleophold, midt i tidens opgør med strukturel sexisme. Ved at dele vores erfaringer vil vi nuancere forståelsen for, hvad seksuelle krænkelser er, og hvorfor højskolerummets rammer i denne sammenhæng er særlige. 

Hvad er der på spil i #MeToo?
v/Emma Holten

I Danmark er der en bred enighed om, at arbejderrettigheder er vigtige. At man har ret til at blive behandlet ordentligt på sin arbejdsplads. Ja, mange i den ældre generation begræder endda unge menneskers manglende engagement i fagbevægelsen. Derfor kan det ikke andet end undre, at #MeToo-bevægelsen vækker den vrede, den gør. Hvad er der på spil, og hvilke knapper trykker det på i den offentlige debat og på arbejdspladsen? Svaret finder vi både i den historiske kamp for kvinders ret til egen krop, og i de kønsroller, der stadig præger vores alles liv. 

Seksuel chikane og krænkende adfærd – viden og værktøjer
v/Ditte Darko

Håndtering og forebyggelse af seksuel chikane og krænkelser kræver, at du som leder og underviser forstår de psykologiske kræfter bag krænkende adfærd, og tør tage dialogen og gribe ind, hvis nødvendigt.

I oplægget vil der være fokus på de væsentlige psykologiske problemstillinger, som ligger til grund for, at krænkelser kan opstå i grupper. Endvidere vil Ditte give gode råd og indblik i, hvordan ledere og undervisere i fællesskab kan forebygge krænkende handlinger fremadrettet og komme med konkrete bud på, hvordan en krænkelsespolitik kan se ud. 

Ditte vil bl.a. komme ind på:

  • Hvad er krænkende adfærd? (definition og lovgivning)
  • Seksuelle krænkelser som en kulturel problematik
  • Forebyggelse og psykologisk tryghed – 7 gode råd
  • Case-eksempler
  • Konkret vejledning til udarbejdelse af krænkelsespolitik og procedure.

 Se programmet for dagen her

Temadagen afholdes

04.10.21 - Odense
Share on facebook
Del via Facebook
Share on linkedin
Del via LinkedIn

Oplægsholdere

Alberte Skriver

Alberte Skriver

Alberte er aspirerende inden for humanisme og aktivisme, tidligere højskoleelev på Testrup og Den Rytmiske Højskole, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse og studerende på Københavns Universitet.

Rasmus Bo Sørensen

Rasmus Bo Sørensen

Rasmus studerer miljøøkonomi på Københavns Universitet og interesserer sig for klima, ligestilling og fattigdoms betydning for global velfærd. Rasmus er tidligere højskoleelev på Testrup Højskole og Ry Højskole.

Emma Holten

Emma Holten

Emma er feministisk aktivist. Hun har siden projektet SAMTYKKE (2014), der var baseret på hendes egen oplevelse med en digital krænkelse, haft fokus på køn i Danmark i dag både på det kulturelle og økonomiske område. Emma er ansat som politisk konsulent i Kvinderådet.

Foto: Claudia Vega

Ditte Darko

Ditte Darko

Ditte er selvstændig erhvervspsykolog, cand.psych., fra Københavns Universitet og tidligere underviser ved Institut for Psykologi. Hun er forfatter til bogen ”Kort og godt om seksuel chikane & MeToo (Dansk Psykologisk Forlag, 2021). Ditte har siden 2018 beskæftiget sig med håndtering og forebyggelse af krænkelser på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, herunder Den Danske Filmskole og Den Danske Scenekunstskole. Ditte rådgiver virksomheder, ledere og medarbejdere i.f.t. krænkende adfærd på jobbet, psykisk arbejdsmiljø og trivsel. 

Foto: Bax Lindhardt

Praktisk info

Tid og sted:

Tid
kl. 09.30-15.45

Sted
Mødecenter Odense, Buchwaldsgade 48, 5000 Odense 

Pris

Kr. 2.345 ekskl. moms og inkl. forplejning. 

Rabat ved tilmelding af nyhedsbrev

Ved tilmelding af Generators nyhedsbrev får du en særlig rabatpris, som du kan se herunder:

Kr. 2.145 ekskl. moms og inkl. forplejning. 

Grupperabat 

Vi har lavet en rabattrappe, så I har mulighed for at få trinvist mere rabat, jo flere medarbejdere i sender afsted. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter og lyder som følger: 

3 deltagere (eller derover) – 15 % 
5 deltagere (eller derover) – 20 % 
10 deltagere (eller derover) – 25 %  

Program

Generator forbeholder sig retten til eventuelle ændringer i programmet.

Bliver du forhindret?

Ønsker du at afmelde din plads, skal det ske skriftligt pr. mail til info@kurserogkonferencer.dk.

Ved afmelding under en måned inden afholdelsesdato afkræves fuld betaling. Pladsen kan altid overdrages til en anden person.

Yderligere info

Mille Kristensen
mille@kurserogkonferencer.dk
Tlf. 7262 4200